Wordpress kuvake

Avartumin sivustoprojekti

Suutarin lapsella ei ole kenkiä. Näinhän se vanha sanonta menee ja ainakin meidän kohdalla tämä on pitänyt paikkansa. Olemme niin keskittyneet tekemään töitä, että sivustoprojektia on pitänyt siirtää aina vain eteenpäin. Tälle keväälle kalenterista saatiin raivattua yhden kotisivun verran tilaa.

Teema & alusta

Edellisetkin sivut oli toteutettu WordPressillä, joten miksipä vaihtaa hyväksi havaittua muuhun? Teeman valintakin oli suhteellisen helppoa. Halusin kokeilla tällä kertaa sivuston tekemistä ilmaisella Generate Press -teemalla. Aiemmin olen käyttänyt maksullisia teemoja, mutta ne ovat turhan raskaita tänä nopeutta arvostavana aikakautena.

Sivuston rakentamisen lisäosat

Sivustoprojekteissa aina kiinnostaa mikä alusta, teema ja mitä lisäosia. Lisäosia koitin ottaa mahdollisimman vähän ja vain niitä joista minulla on entuudestaan kokemusta.

Elementor oli aika luonnollinen valinta Generate Press – teeman kanssa. Meille on tulossa myös verkkokauppa, joten valitsin Elementor Pro-maksullisen laajennoksen (49$/vuosi). Ilmaisellakin versiolla pärjää ihan hyvin, mutta pro-versio tarjoaa paljon valmiita malleja ja toiminnallisuutta. Sitten kun joskus tulee sellainen hetki, ettei ole mitään tekemistä, niin pitää opetella pro-version kaikki ominaisuudet (siihen voi kulua jokunen hetki).

Verkkokauppaa varten valitsin Woocommerce-lisäosan. Meille on tulossa verkkokursseja verkkokauppaan ja kurssialustan luontiin valitsin Sensei-lisäosan. PDF Embedder Premium – lisäosalla saa näppärästi tuotua pdf-tiedoston WordPressiin. Tarkoitus on käyttää tätä verkkokurssien sisällön toteuttamisessa. Verkkokauppaan tulee myös maksunvälittäjän lisäosa. En ole ainakaan vielä WordPressin Gutenberg-editorin fani, joten vielä latailen Classic Editor –lisäosan artikkeleiden kirjoittamista varten. Kunhan Gutenberg-editori vielä kehittyy, niin voi olla että Elementoriakaan ei enää tulevaisuudessa tarvita.

Muut lisäosat

Olen itse ihastunut All In One WP Migration – lisäosaan sen helppouden tähden. Muutama klikkaus niin sivustosta on tehty klooni, jota voi hyödyntää varmuuskopiona. Toinen luottolisäosa on Loco Translate. Tämän lisäosan avulla voi suomentaa tai muuttaa WordPressin, teeman tai lisäosan tekstiä toiseksi, esimerkiksi painikkeen tekstin. Lomakkeita varten on Contact Form 7-lisäosa, tämä lisäosa tulee valittua ihan tottumuksesta. Pitäisi välillä testailla muitakin mahdollisuuksia. Sivuston tietoturvaan minulla on suosikkilisäosa, jonka nimi jääköön nyt mainitsematta.

Sivuston optimointi

Optimointi alkoi jo teeman valinnalla (kevyt). Kaikki kuvat on rajattu, nimetty ja resoluutiot kohdillaan. Lisäksi alt +title määritykset on tehty. Itse käytän All In One SEO – lisäosaa aika pitkälle meta-tietojen kirjoittamista varten (title + description). Sivuston optimointiin käytän WP Fastest Cache –lisäosan premium versiota.  Tämä lisäosa hoitaa suurimman osan optimointityötä. Wp Fastest Cache –lisäosa on ilmainen, mutta siihen on saatavilla premiun laajennos, jonka avulla voi optimoida kuvia lisää ja siivota tietokantaa. Ilmaisversiollakin saa hyvin optimoitua sivuston, kunhan on muistanut tehdä pohjatyöt kunnolla: ei turhia lisäosia eikä teemoja alustalla. Eikä turhaa kikkailua koodien tai css-tiedoston kanssa. Tähän artikkeliin tuli yli 500 sanaa ja paljon ulkoisia linkkejä, joten aika hyvin optimoitu tältäkin osin.

Sivustoprojektin kustannukset

Ilmaisia:

 • WordPress – Alusta sivustolle
 • Woocommerce – Verkkokaupan pohja
 • Generate Press – Teema
 • Elementor – sivun rakentamiseen
 • Classic Editor – Artikkeleiden kirjoittamiseen
 • All In One WP Migration – Varmuuskopiointiin
 • Loco Translate – Käännöksiin
 • Contact Form 7 – Lomakkeita varten
 • All In One SEO – Meta-tietojen kirjoittamiseen
 • WP Fastest Cache – sivuston optimointi

Maksullisia (hinnat ilman ALV):

 • Sensei – kurssialustaan 129$ /vuosi yhdelle sivustolle
 • PDF Embedder Premium, 20$, vuodeksi päivitykset. Jos haluaa päivitykset pitää ostaa uudestaan, muuten elinikäinen.
 • All In One WP Migration – laajennus (koko rajoitus poistuu), 59$, elinikäinen, saa käyttää kaikilla omilla sivustoilla
 • WP Fastest Cache premium – laajennos (saa enemmän toiminnallisuutta) 39$, elinikäinen, yhdelle sivustolle
 • Elementor Pro – laajennos sivuston rakentamiseen, 49$/vuosi yhdelle sivustolle